Under fredagen hjälpte mina goa döttrar mig att städa hela huset. Älsklingar!
M hade lyckats skaffa VIP-biljetter till både allsvensk fotboll och ishockey i fredagskväll och min svåger verkade inte alls vara farligt deprimerad för det. Han offrade sig och ställde tappert upp och följde med på de båda matcherna.
Innan vi släppte iväg gubbarna med långkalsonger, mössa, vantar och halsduk åt vi tacofyllda paprikor med massor av av god sallad och vitlöksyoghurt till. Enkelt, gott och vackert för ögat.
Stek köttfärs med tacokrydda, precis som vanligt, och fyll urgröpta paprikor med köttfärsröran. Strö riven ost över och in i ugnen i 225 grader. För de icke GI-aktiva blev det basmatiris till också. Den vackra paprikabilden har jag lånat här.
Från skostaden två mil söderut kom även min äldsta syster på besök på fredagkvällen. Vi plockade fram våra stickningar och tjattrade på så där som bara systrar kan göra när de inte har träffats på ett tag. Helt plötsligt var det inte lika ensamt att ligga på vardagsrumssoffan och sticka. Det var en urmysig kväll och det enda som saknades var syster Idog, boende Västmanland, som tyvärr inte kunde komma.
Inför gubbarnas återkomst efter matcherna laddades det upp med en härlig ostbricka. Jag rostade serranoskinka i ugnen, lätt som en plätt.
Lägg ut på en plåt, in i ugnen ca 175 grader och gärna med varmluften på. De är färdiga när man vänt ryggen till. Verkligen urgott snacks och betydligt nyttigare än chips som just nu (eg. alltid!) är portförbjuden vara i huset.
Massor med morots- och gurksstavar och päronklyftor skivades, ölkorv skars i bitar och så pricken över i:et en helt fantastisk god parmesancrème, ur senaste Buffé, som dipsås. Vad vore livet utan parmesan? Denna dessutom nyligen direktimporterad från Italien.
Hyvla ner 60 g parmesan i en kastrull, tillsätt 1 äggula, 2 msk vatten och 3/4 dl olivolja. Värm tillsammans med 1 krm salt på svag värme. Ta katrullen från värmen när osten har smält och se till att det inte börjar koka. Mixa till en slät crème med mixerstav.
Mumsmumsmums!
Dotter H bakade även samma GI-chokladkaka som hon gjorde till min födelsedagsfest. Denna gång med jordnötter istället för valnötter vilket blev extra gott faktiskt. Bilden och receptet på chokladkakan och har jag lånat från Tasteline.
100 gram mörk choklad
125 gram smör
0,5 dl färdigt kaffe
0,5 dl honung
2 st ägg
1 krm salt
smör till formen
2 dl krossade jordnötter, till formen
Sätt ugnen på 175 grader.Bryt chokladen i små bitar. Smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen. Smöra en form, gärna en mindre springform, och "bröa" med jordnötskrosset. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut.
Servera med en klick grädde.
I likhet med sin mor, som gärna överdimensionerar när det lagas mat, vispade dottern grädde för hela kvarteret. På söndagen fick den grädden bli till en smaskig dessert efter kycklingfiléerna. Tyvärr hade syster och svåger redan åkt då men jag lovar att bjuda på det nästa gång Ni kommer!
Chokladpudding och receptet för 4 portioner är ur Klaras goda GI-dagar.
1 3/4 gelatinblad, 3 dl vispgrädde, 4 msk fruktsocker OBS! jag tog endast 1 msk och det räckte. 100g mörk choklad, 70%.
Lägg gelatinbladen i blöt i vatten. Hacka den mörka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med sockret. Dra kastrullen av plattan så fort det börjar närma sig att koka. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen och rör tills gelatinet har löst sig ordenligt. Fördela i 4 skålar eller glas och låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar.
Till det improviserade jag och tog en liten skvätt, ca 1/2 dl, vaniljyoghurt och vispade tillsammans med ca 1 - 1 1/2 dl grekisk yoghurt. Innan serveringen fördelade jag det över de små chokladpuddingarna. På med lite frysta blåbär riven riven mörk choklad.
Och till det en kopp av Kahls kaffe. Mums igen!
Redan i torsdags ställde jag en liten surdeg till ett knäckebröd som jag hade planerat att baka i fredags, men där var jag och kroppen inte riktigt överrens och det blev kex från ICA istället.
Efter alla glada skratt, konsertbesök och goa samtal under helgen fick jag energi att baka ut degen på söndag eftermiddag istället. Och som sagt, det där med att ta till i överkant........jag hade kunde tagit halva receptet. Jag trodde a l d r i g degen skulle ta slut när jag kavlade och kavlade........
........men så gott det blev. Perfekta nyttiga mellanmålskex! Receptet är från Ica-kuriren på nätet.
Dag 1: rågsurdeg på yoghurt
5 dl yoghurt naturell
2 1/2 dl (ekologiskt) rågmjöl
Dag 2: 25 g jäst
5 dl filmjölk
1 kg (16 1/2 dl) grahamsmjöl
ca 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl OBS! Jag tog dinkelmjöl istället, bättre GI! 500 g rågsurdeg, se ovan 1/2 dl honung 1 msk salt
Fröblandning till strössel: 1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl flingsalt
Gör surdegen dagen före knäckebrödsbaket. Yoghurtens syrningsbakterier utvecklar degens syrakultur snabbare än om surdegen görs på vatten (en rågsurdeg på vatten och rågmjöl tar cirka en vecka att göra). Vispa samman yoghurt och rågmjöl till en tjock smet. Lägg en assiett över bunken och låt den stå framme ett dygn. Surdegen tål att stå både ett och två dygn längre om bakningen förskjuts. Knäckebrödet: Smula ner jästen i bunken (köksmaskin med degkrok) Häll i filmjölk och låt maskinen gå tills jästen löst sig. Arbeta i grahamsmjöl, vetemjöl, rågsurdeg och honung. Låt maskinen gå på halvfart 5 minuter. Tillsätt salt och låt maskinen gå ytterligare 3–4 minuter till en smidig deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda ihop och lägg degen i bunken att jäsa minst 1 timme. Blanda samman ingredienserna till fröblandningen i en bunke. Ta upp degen på bakbordet, men knåda inte. Dela den i fyra lika stora bitar. Kavla ut varje till en rektangel så tunt det bara går, cirka 40 x 70 centimeter. Nagga. Duscha med kallt vatten, använd blomsprejflaska, strö på frön och kavla lite så att de fastnar. Dela plattan i kakor om cirka 10 x 20 centimeter. Lägg på plåtar, låt jäsa cirka 10 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 4–5 minuter tills kakorna fått fin färg. Behöver bröden eftertorka görs det i 75 graders ugnsvärme (gärna varmluft) med luckan på glänt, 15–30 minuter tills de är spröda.
Jag kan tillägga att eftertorkningen tog betydligt längre tid än vad det står i receptet men det kan bero på att jag inte kavlade tillräckligt tunt. Precis som med pepparkakor!
Kexen ligger nu i två av mina finaste kakburkar........
........där de väntar på att bli uppätna.
Och här står min nya rågdegssurdeg, som jag matar och framför allt pratar lite med (blommor och surdegar bör pratas med) varje dag.
Den mognar i väntan på att bli till ett nyttigt och gott bröd.
Under tiden ligger jag och stickar och njuter jag av tanken på min underbara familj, mina goa systrar och svågrar, mina "bonusbarn-syskon" och alla mysiga vänner.
Hela mitt inre ler samtidigt som jag lyssnar jag på Melody Gardot och tänker lite extra på en helt underbar helg med mycket skratt tillsammans med två mycket generösa smålänningar.
2 kommentarer:
Hej å hå, ska du äta allt det du visar? Det verkar väldigt smarrigt.
Tack för alla bra recept.
Syrrorna och du verkar ha haft en väldans mysig kväll.
Kram annika
Oj, vad mycket gott du bjuder på i detta inlägg!! Det låter som om du haft en toppenhelg med dina systrar! Kul! Och vad snällt av döttrarna att hjälpa till med städningen.
Tack snälla du för tipset om virksidan. Ska titta lite närmare på den nu!
Ha det bra!
Skicka en kommentar