lördag, maj 02, 2009

Vår i trädgården

I vår trädgård har jag en hel del växter från mitt barndomshem som jag flyttat hit. Jag älskar gullvivor, vår landskapsblomma som växte vilt hemma hos min pappa. När de blommat färdigt på försommaren låter jag fröstänglarna sitta kvar och låter dem sprida sig som de själva vill. De kan dyka upp var som helst. Sitter de för osynligt gräver jag och flyttar runt dem.

Pappa hade riktigt mörkröda gullvivor. Hos mig har de med åren beblandat sig med de gula och är inte lika djupröda men ändå vackra.

Här har en gullvivstuva bestämt sig för att växa under röda vinbärsbusken. Se hur fin den kraftiga maskrosen är som växer framför. Den rensade jag bort idag. Maskrosor har en beundransvärd styrka som man kan avundas ibland. Det gör nästan ont i själen att ta bort dem.

För ett par år sedan flyttade vi vår gamla rabarberplanta p g a att vi gjorde en ny uteplats i ett hörn av vår trädgården. Rabarbern, som är från M:s barndomsträdgård, är en sådan där härligt gammaldags rabarber med blad stora som paraplyer. Den blev liten dock lite irriterad på oss att vi störde den och var förra året inte lika frodig som vanligt. Nu ses i alla fall de små späda stjälkarna som snart blir till en god paj.


Den här helt underbara gamla tvättgrytan stod hemma i trädgården hos pappa fylld med tunga stenar i botten och stora perenner. Den var djupt nersjunken i jorden. M var inte lika sugen som jag på att jobba för att gräva upp den men jag var envis och kämpade som en galning för den skulle bara helt enkelt hem till mig. Vi har även lite olika åsikt om den ska målas eller inte, ja tycker M, absolut inte tycker jag. I grytan har jag kryddor och gräslök. I går åt jag lite för mycket av den goda gräslöken som sticker upp.

När julen är över hamnar alla hyacinter i källaren för att senare planteras ut. Alla tar sig inte men de som överlever blommar nästakommande år. Det är lite småtrevligt att det doftar jul när man vårrensar i rabatten.


Här syns också små självsådda plantor av stockrosor. Jag lyckades hitta en laxfärgad stockros som, när den blommar t o m matchar markiserna. Annars är jag inte så mycket för att ha för välmatchade rabatter. Jag älskar blommor och vill ha mycket och då helst lite huller om buller och halvstökigt.
Precis som en spegling av livet. Det är när det ibland blir kaos som nya möjligheter får chans att blomma ut.Taklöken är en mysig liten växt som på något sätt ser vänlig ut tycker jag och den är dessutom väldigt pålitlig. Därför passar den bra bland de stickiga rosorna som kan vara lite kinkiga för vinterkyla och aningslöst mottagliga för blomlöss. Taklökarna kommer från trädgården där M som barn sprang runt och spelade boll och det säger ju rätt mycket om tålmodighet också.
Just nu blommar vårt plommonträd för fullt och är så vackert. Det har aldrig förr blommat så tidigt. Plommonträdet bär frukt varje år men helt galet mycket vartannat år. I år är det ett sånt år.I pappas gräsmatta växte det massor med små vita Bellis som han gick omvägar runt när han klippte gräset. De finns hos mig nu också. De är så söta och gör verkligen att gräsmattan ser mer levande ut. Varför måste en gräsmatta bara vara grön?


Framför vårt, för tillfället smutsiga, staket, har jag en stor rabatt med en salig blandning av perenner som när de växt upp döljer alla blad från de lökväxter som just nu börjat blomma. Här kommer det om ca en månad att slå ut flera riktigt stora och maffiga irisblommor. Jag återkommer och delger både blomprakten och dess rätta namn som jag inte riktigt kommer ihåg.


Idag hälsade jag på årets första igelkott som blev väckt ur sin sömn mitt på dagen när jag rensade bort kvickrot. Stackars lilla igelkotten, den såg lite skrämd ut. Igelkottar brukar trivas under vår altan. För några år sedan hörde jag att det prasslade alldeles väldigt under altangolvet en kväll när jag låg och läste. Det visade sig vara en mamma med sex små igelkottebarn. De bodde hos oss i några veckor.
Oj då, men vad är det här? Familjens egna lilla kotte på besök hos mormor och morfar!

Allt för den här gången från Lillan!

5 kommentarer:

Signes vind sa...

Tack för en guidning i trädgården ;-)
Sista bilden var bäst - lite avvaktande fotomodell.
Må bäst / kram Lotta

Signes vind sa...

Undrar vad du ställt in klockan på för tid??? - min klocka är 23.20 och din 14.20 är det Örebrotid?

Anonym sa...

Heja heja mor! Titta vad duktig du blivit! Det är ju superfint, värsta bloggerskan ;-)
Kul att läsa om våran trädgård, jag förstår vad min nyfunna intresse för växter kommer ifrån. Du måste komma och kolla på våra plantor, vill du nha en tomatplanta btw?

Puss puss. din evigt tacksamma dotter

lillan sa...

Tack Lotta! Det gav mig anledning att lära mig något nytt:)
Ja tack Hanna! Kom ihåg att toppa plantorna för att de ska bli buskiga och bli mer att skörda. Kanske vill du ha pelargonsticklingar?

Edit sa...

Hehe! Gud vilka söta igelkottar och barnbarn:D