fredag, april 02, 2010

Mardrömstårta

Lillstumpan hade en riktigt hemsk mardröm förra veckan.
Mors kräftstjärtstårta saknades på påskbuffébordet.........ack och ve!

På begäran kommer här receptet på "mardrömstårtan" som ofta finns på buffébordet hemma hos mig.
Den syns längst upp till vänster på en del av lillstumpans studentbuffé för snart 2 år sedan. Om du klickar på bilden ser du förhoppningsvis lite bättre!
















En perfekt enkel och läcker tårta som förgyller vilket buffébord som helst.

Och det bästa av allt, ogarnerad går den utmärkt att göra i förväg och frysa!
Tina den långsamt bara i kylen över natten innan den ska ätas. Inför större kalas har jag haft åtskilliga färdiga i frysen gjorda i god tid.

Kräftstjärts- och räktårta

Botten:
200 g kavring
75 g smör

Fyllning:
500 g räkor med skal (alt ca 150 skalade, för den som är bekväm, och nästan lika gott)
150 g kräftstjärtar (en burk på ICA)
2 gelatinblad
3 msk pepparrot
200 g philadephiaost
250 g kesella
½ dl dill
½ tsk salt, 1 krm svartpeppar – jag brukar istället byta ut både salt och peppar mot citronpeppar efter behag.

Till garnering:
Sallad, stenbitsrom, räkor, dillvippor och tunt skurna citron- eller limeskivor eller vad du vill!

Smula kavringen i matberedare. Smält smör och rör ner i det i brödsmulorna. Tryck ut brödmassan i en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm.
Låt stå svalt in minst en timme.

Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten i ca 10 min.
Skala och finhacka räkorna. Hacka kräftstjärtarna.
Blanda övriga ingredienser till fyllningen, tillsätt de hackade räkorna och kräftstjärtarna.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet. Smält det sedan på svag värme.
Häll det smälta gelatinet i en smal stråle ner i fyllningen och rör om.
Fördela sedan fyllningen jämnt och fint på kavringbotten.
Låt tårtan stå svalt i minst en timme, gärna över natten.
Garnera strax före servering.

Bon apetit!

Så klart har jag en färdig "mardrömstårta" i kylskåpet för garnering på påskaftonens buffébord!

9 kommentarer:

smultrongården sa...

Halloj igen Caroline!
Jisses vilket underbart bord. Hållar på att baka inför dagen nu så jag hinner inte klicka upp bilderna. Men det går jag minsann tillbaka o gör senare!
Jag tror inte du har sett min kommentar när du var här senast.
Kolla kommentaren 31 mars och återkom till mig så fixar jag det hela=)))
GLAAD PÅSK, jag tror solen ska visa sig så det blir så ljust och fint.
Kram Eva

annika sa...

Mumsfillibabba så gott det såg ut då det var studentfest. Ska nog testa tårtan vid tillfälle.
Ha en fortsatt bra påsk.
Kram annika

Min Skattkammare sa...

Ohhhh...vad det vattnas i munnen av den buffén och receptet!
Kanske jag kan fresta dig i sommar med "Kalascaféet".....?
Har du varit här...vi kanske redan träffats? :o)
Ha nu en riktigt fin vecka när värmen tar ny fart genom landet!
Kram Kicki

annika sa...

Jo du Caroline...visst är det så att man ser allt det som behöver göras för allt är ju relativt. Men jag kan också få energi av att se som nu då jag jämför här hemma och hos dem.
Hade jag haft tid hade jag satt igång...men nu ska jag åka och sy på barntäcket. Bebisen är beräknad till 18/4 och då vill jag ha det klart.
Kram annika

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Va fint med ett recept. Sådant som passar lite då och då och kan föreredas.
Ja, du våren är lite olika här och där!
Ha det så gott och mina hälsningar
Carin

Min egna lilla vrå sa...

Oj vad sugen jag blir på allt gott som fanns på ditt buffébord! Ska allt ta och prova att göra tårtan nån dag!
Kram Lovisa

Sari sa...

Hejsan!
Nu var det ett tag sedan jag kikade in hos dig.... Jag har läst några av dina tidigare inlägg och fastnade så för inlägget om tankekorten! Så fint skrivet!
Och vad fint du har fått i ditt kök!
Den där buffén du visar ser hur smarrig ut som helst!! Mmmmmmm!
Hoppas du mår bättre!
Kram Sari

Min Skattkammare sa...

Halloj!
Tack för dina påhälsningar, så trevligt! :o)
Jag tror vi delar samma tankar.....
Kram Kicki

Maria sa...

Mmmm vad hungrig jag blir när jag ser buffé bordet :)
vad duktig du är :)

Ha en skön helg !
Kram kram