lördag, januari 02, 2010

20100102

Vilket historiskt datum idag - palindromdatum. Läs det fram- eller baklänges och det blir detsamma. Jag har precis uppdaterat min iPod med ett otal nya radioprogram jag missat och som jag vill höra. Passade då även på att inhandla två nya album från iTunes Store.
I öronen klingar nu den nya plattan Golden Slumbers med jazzpianisten Steve Dobrogosz där han tolkar Beatleslåtar på ett högst personligt och fantastiskt sätt. Du kan läsa recensioner här. Perfekt stillsam softmusik att må gott till inne i värmen efter en kall vinterpromenad.Apropå att må gott, nyårsafton blev en riktigt god avslutning på förra året. I goda vänners sällskap och även med båda döttrarna hemma, blev det en  höjdarkväll.
Förrätten, som den goaste av vänner gjorde, valdes ut från Arla, chilikryddad ärtpurésoppa med räkor på spett. Och till det givetvis champagne. Mums!
Själv bidrog jag vidare med inbakad oxfilé med kantarellstuvning, en nyårstradition hos oss. Gottgott! Klyftpotatis, rödvinssås, sallad och rött i de röda reijmyreglasen som jag tycker så mycket om.
Dessert nr 1 ostbricka med en sanslöst god blandning av ostar ihopkomponerat av våra mysiga gäster.
Från vår övervåning kunde vi vid 24.00-slaget se på fyrverkerier från alla väderstreck, och givetvis var fyrverkeriet från Örebros Slott lika magnifikt som vanligt.  Glasen klirrade och kramarna värmde när det nya decenniet ringdes in.


                                                                 Bilden har jag lånat här.

För er som har missat det spektakulära ljusspelet vid Eiffeltornet i Paris kan jag tipsa om att titta på det på nätet. Helt otroligt.

Nyårskvällens dessert nr 2 intogs en stund in på det nya året och där blev det en glasstårta som jag tidigare gjort en variant på. Denna gång improviserade jag lite extra för att få till det som jag saknade förra gången och den här gången blev tårtan ännu mer lyckad och god.I botten en vitchokladglass och sedan jordgubbsglass. Det jag saknade förra gången var den mörka chokladsmaken, och med hjälp av min bröd- och chokladguru Jan Hedh hämtade jag inspiration till en chokladglass till det översta lagret. Sedan pudrade jag generöst med kakao och täckte sist med riven vit choklad. Chokladstjärnorna fick jag också inspiration till från Jan Hedhs bok Chokladpassion. En bibel för en chokladgalen person som jag.De två första dagarna på året har jag för första gången på länge kunnat promenera tillsammans med M i skapligt tempo. Det är ju så vackert ute, det gäller bara att klä sig ordentligt.
Och det är inte en slump att årets första stickproduktion från Lillans tuva är ett par riktigt varma ullsockor till lilla Ellas små fötter!
Nu ska här stickas ännu mer och jag ska njuta av nästa platta i iPoden.
Rivertime, med samma fantastiska pianist som ovan i samarbete med sångerskan Anna Christoffersson. Också en platta med mycket bra recensioner och jag kan säga att den har börjat mycket bra.............

Precis som det här året, 5-stjärnigt!

2 kommentarer:

annika sa...

Mumsfilibabba, vilken meny! Dessert nr 2, glasstårtan verkar vara en goding.
Visst är det gott med god mat. Men nu måste jag verkligen ligga i för att få bort spåren från hela höstens frossande.
Fina goa sockor som du har tillverkat.
Klart att du har massa noter som du kan använda till fina detaljer.
Ha det så gott!
Kram annika

annika sa...

Nu får du skriva lite här för om du tittar in hos mig så finns det en utmaning till dig.
Kram annika