söndag, januari 10, 2010

Frosseri i citat

Jag tycker om att samla på citat och, vad jag brukar kalla, klokord. Det kan vara allt ifrån citat från stora kända tänkare eller s k kändisar till den lilla tanken, född i stunden, där den spontana ingivelsen verbaliseras till en konklusion av och i det sammanhang där den föds.

Ibland hör jag hur mina egna tankar och uttryck citeras, då unnar jag mig att bli lite stolt över att ha fått lämna avtryck hos någon.

Ni som följer mig här vet att min höst inte varit helt lätt. När jag i april för ca 9 månader sedan beslutade mig för att börja blogga, efter noga övervägande, visste jag inte att det skulle bli en av mina viktigaste kontakter med omvärlden några månader senare. Jag är fascinerad av att mina tankar, som ibland varit tunga, inte skrämt bort alla besökare på min sida. Er uppmuntran har betytt och betyder mycket för mig!

Nu i den iskalla januarivintern, när isarna börjar stelna till och många snör på sig sina långfärdsskridskor, ger jag mig själv ut på riktigt hal is genom beslutet att försöka börja jobba igen. Jag känner mig som Bambi, inte lika söt, men definitivt lika vinglig.Vad har nu detta med citat att göra?

Eftersom det är omöjligt för mig att börja arbeta i den utsträckning som jag vanligtvis brukar göra har jag ställts inför några val. Val är alltid svårt att göra. För mig handlar det inte främst om svårighet att välja, utan svårigheten att välja bort. Jag har tidigare i tidigare blogginlägg citerat Anna Kåver och gör det igen;
” Bakom varje dröm ligger hårt arbete, och kanske är det mest krävande arbetet att välja bort. För att kunna vinna ett liv måste man vara beredd att förlora andra tänkbara liv.”
Det finns även andra vinklar att se valmöjligheter ifrån. På en smärthanteringskurs på Loka Brunn för några år sedan sa en klok man några väl valda ord till mig. Det var i ett samtal om hur jag själv väljer vilka sammanhang jag går in i, och samtidigt vilka situationer jag tilllåter mig att utsättas för. Detta utifrån att redan ligga på en redan relativt hög stressnivå som en svår kronisk smärtproblematik innebär.
Den kloke mannen sa;
”Kan du påverka flödet runt dig genom dina egna val?”
Omskrivet........ som en spjutspets rakt in i mig;
”Kan jag påverka flödet runt mig genom mina egna val?

Och det är där jag befinner mig nu.

Jag har gjort ett/några val, till någras glädje och kanske till andras besvikelse. Men jag har valt.För någon/några låter det här nog väldigt dramatiskt. Men jag tror stenhårt på att allt man gör och säger, ja, all typ av aktiv handling, både gentemot sig själv och andra, föregås av ett inre val man har gjort. Med den övertygelsen behöver i alla fall jag känna mig riktigt säker på att jag även är beredd att ta konsekvenserna av det val jag gör. Och detta sagt av en i botten väldigt spontan och impulsiv människa. Kanske är det så att livet har lärt mig något?

Ett citat från ett sommarprogram där jag tyvärr har glömt vilket;

”Det måste till tomrum för att uppstå resonans.
Hösten blev en form av ett stort tomrum för mig och som dessutom ofrivilligt gav mig mycket tid till reflektion. En tid av tomrum där det verkligen har uppstått en inre resonans som har gett mig en ny dimension av livslust.En favorit bland sommarpratarna 2009 var P O Enquist och han slutade sitt program med följande ord;
"Vi ska alla dö en dag, men alla andra dagar ska vi leva."


Med de orden i tanke och sinne vill jag i alla fall försöka mig på att leva, medan tid ännu finns och tillfällen ges.Jag väljer att inte sopa bort snön på de gamla trädgårdsmöblerna som vi valt att inte låta hamna på soptippen..........


Var rädd om dig i vinterkylan, klä dig varmt om hela kroppen men glöm inte bort att även din själ behöver värme.

 

5 kommentarer:

annika sa...

Oj, oj, oj vilket bra inlägg. Så är det ju. Mina val påverkar mitt liv i allra högsta grad. Jag är regissören i mitt liv och det kan innebära obekväma beslut. Många som har gått igenom svårigheter säger ju att de kommer ur det starkare och med nya insikter och erfarenheter. Mycket tänkvärt.
Ha en bra vecka.
Kram annika

Lotta-livets väv sa...

WoW! Vilka citat! De tog sig direkt, rakt in i mitt hjärta!
Det måste finnas tomrum för att det ska bli resonas...så klokt och underbart!.....
men bäst av allt är nog ändå att en dag ska vi alla dö, alla andra dagar ska vi leva!
Ibland är det så att man faktiskt inte tänker på att leva!!!!
Att välja är svårt....att välja bort ännu svårare.....man vill kanske inte förlora något...men ibland är det nödvändigt!
Kloka ord från en klok kvinna!
Kramar
/Lotta
Vilka härliga sockar du stickat! har precis börjat på nästa storlek pippitröja till vår lilla solstråle

Susanne sa...

Hej, hittade hit idag via Signes vind.Samlar också på citat och klokord och ska med glädje fortätta att läsa här. Tror att citatet om resonansen är Tomas Sjödins , det är från hans bok "Ett brustet halleluja". Jag skrev ner det när jag läste boken.Önskar dig det bästa.
Hälsningar från Susanne

Sari sa...

Ja, livet är fyllt med olika val som på olika sätt påverkar oss. Ibland blir det bra, ibland inte...
Oj, vilken omställning det är för mig att börja jobba igen. Jag trodde nog inte att det skulle vara riktigt så här...
Och hur ska det gå med mitt bloggande? Och mitt pysslande? Många, många tankar snurrar i mitt huvud. Det lugnar säkert ner sig när jag landar ordentligt! Någon gång...
Stort Lycka till med din jobbstart!
Ha en fin helg!
Kram Sari

Min egna lilla vrå sa...

Vilka bra citat och tänkvärda ord som du skrivit i din blogg! Hoppas att din första vecka på jobbet har gått bra trots smärta och ansträngningar som du får utstå. Ta hand om dig och lycka till!
Kram Lovisa