söndag, november 07, 2010

Återhämtning

Efter en intensiv första halva av höstterminen var de två lovdagarna innan allhelgonahelgen extra efterlängtade i år. Jag är så tacksam att jag kan arbeta igen efter förra årets uppförsbacke men får väl erkänna att det blir lite för tufft ibland.


Liten sångtant vill alldeles för mycket och i sällskap med inspirerande elever är det svårt att hålla igen.
Det har inneburit att det har varit en trött liten människa (M:s benämning på mig) som kommit hem på dagarna och inte orkat just något mer.Därutöver, med den lilla resterande orken, har jag förkovrat mig i datakunskaper och håller på med den, för lärare, berömda PIM-utbildningen via Skolverket. Förutom nya välbehövda kunskaper lockar en laptop från arbetsgivaren som är utlovad när man tagit sig upp till en viss nivå. Pimkursen har gjort att jag inte haft tid att skriva lika frekvent på bloggen som vanligt vilket jag har saknat. Men nya kunskaper om databurken kommer väl till pass och jag tycker det är roligt att förkovra sig. Och det är bäst att passa på när Örebro kommun öppnar plånboken.  Man vet inte när det händer härnäst.


Allhelgonahelgen är en av mina favoríthelger. Det är rofullt och vackert att få besöka kyrkogården och tända ljus och helgen är i total avsaknad av alla måsten som finns runt andra helger.


Själv känner jag ett stort behov av att stanna upp just runt de här dagarna. Jag måste låta minnen, tankar och saknad efter alltför många närstående få ge perspektiv till livet och nuet som finns just i samma ögonblick som jag låter mina lungor fyllas av den friska höstluften.


Det finns bara ett ord som kan sammanfatta nuet just i detta ögonblick och det är ordet ödmjukhet.


Vi brukar ibland resa bort runt den här helgen och i många år har jag sjungit i någon kyrka. Detta år valde jag att tacka nej och vi beslutade oss för att stanna hemma och bara vara. En långdragen förkylning behövde få tid att läka, en trött rygg behövde ta det lugnt och vi har bara låtit dagarna få komma oss till mötes.I det vackra vädret har vi njutit av den friska höstluften, god matsäck och underbara vyer av olika slag.


Stilla promenader i Rynningeviken och Kilsbergen har fått mig att släppa in livslust och energi och jag känner mig påfylld av en stor dos livskvalité.


Varje liten ny glänta är som ett nytt konstverk och förmågan att bara låta naturens under skölja över mig har gett mig en ny inre ro och styrka att ta några steg till i livet.


Vi har bilat runt på småvägar och upptäckt nya inspirerande vyer i vår vackra och närliggande omgivning.


En närakoupplevelse som var ytterst trivsam. Dessa vackert svarta kor hade en helt underbar djup klang och resonans i sitt råmande. Kanske var det den kyliga och tysta lantluften som bjöd på extra fin akustik.Att åka på okända småvägar är alltid lika roligt och spännande. Man vet aldrig riktigt vad som döljer sig bakom nästa krök. Det påminner mig om bilutflykterna när jag var barn. Som livsmedelsaffärsinnehavare räckte vare sig tid eller pengar för pappa till någon semester. Däremot var det fest när vi satte oss bilen med matsäckskorg och åkte på utflykt som nästan varje gång slutade på någons ladugårdsuppfart. Pappa skrattade och mamma skruvade på sig.

Igår tittade vi på  Kjell Engmans glasutställning 2010. Vi har inte missat en enda av hans utställningar sedan vi var på hans utställning på Örebro slott för många år sedan.


Det är en fröjd att gå och njuta av hans glaskonst och samtidigt fångas av rummet, ljussättning och det multimediala som jag är så totalt såld på. Årets utställning var som vanligt helt galet fantastisk och förlagd till en gammal godsterminal.


Hela lördagkvällen satt jag som klistrad framför SVT:s temakväll Dans. Underbara föreställningar! Om du missade det kan jag verkligen rekommendera att titta på SVtplay. Public service när den är som bäst!

Vilka helt, helt underbara dagar!

Jag känner stor tacksamhet, ödmjukhet och vördnad inför alla som jag fått tänka extra på denna helg och som jag så djupt saknar.

Saknaden
vibrerar
i
varje fiber av mig,
ger mig styrka
och kraft
att tillåta livet
att bära mig
vidare....

Allt gott önskar jag Er alla där ute i cyberrymden!

8 kommentarer:

annika sa...

Mycket vackert och tänkvärt skrivet.Skönt att du fick en paus nu och att ni tog det lugnt. Vi har också varit hemma...hela helgen och det är skönt. Jag har inte sytt något men det får bli en annan dag.
I början av veckan satt jag med PIM också. Har bestämt mig för att bli klar med det nu snart. Hoppas att det blir någon tid till det.

Fikasugen????

Kram
annika

Lillemor sa...

Vad skönt att du kunnat tagit det lugnt och kommit igen.
Själv var jag ledig i fyra dagar och det behövdes. Man måste få tanka lite. Vilka vackra bilder från olika ställen i vårt vackra Närke.
PIM ja det gick jag förra året då var det för pedagoger. Det känns skönt när det är klart.
Kram Lillemor

Lotta-livets väv sa...

Så vackert, så vackra bilder! och så underbart med en utflykt som slutar....ja, det visste man ju inte alltid. Men kaffe och macka smakar allra bäst i en skogsbacke, vare sig det är vårluft eller höstutflykt med svamp och blåbär som mål......

Å vad generösa Örebro är! Jag har fått en vacker PIM-nål för min femma och ett diplom och en inbjudan att åka till Göteborg för att göra nya läromedel. Inte illa alls! men en egen laptop! det låter som grejer det! Här skulle alla i hela kommunen ha klarat t.o.m nivå 3 inför sommarlovet, men hå och hej, det var inte alla som gjorde....

Skönt att du hinner vila lite också. Igår gjorde jag det, först på fika hos svärmor och senare ris á la Malta och glögg hon son och sonhustru. Det jag hade tänkt att göra, ja det får jag väl fixa en annan dag, eller hur?

Kramar
/Lotta

Sari sa...

Hejsan!
Det var ett tag sedan sist. Jag känner igen det där med att vara trött efter jobbet... Den sista tiden har jag varit sååå trött, så jag knappt vet var jag är. Och det lilla extra som jag får sova under helgerna, tycks inte räcka. Jag är lika trött för det... Nu är jag inne i den mest intensiva perioden i vårt jobb: skriva omdömen o IUP, ha utvecklingssamtal... Usch, jag bara längtar efter jul... Tyvärr har jag känt lite så här hela terminen. Det känns som om jag inte riktigt är på rätt plats. Jag vill något annat än det jag håller på med... Dessa känslor har jag haft länge, länge. De har kommit smygande, men jag har aldrig känt dem så starkt som nu... Undrar vad framtiden för med sig...
Hoppas du får en fin vecka!
Kram Sari

Min Skattkammare sa...

Vilka härliga bilder, och vilken fin höst vi fick!
Nu har den också gått till vila.....
Jag är också trött.....
Det är så mycket som breder ut sig i livet och tar kraft. Det mesta gott, men ändå.....
Behöver man sortera i det goda också för att få lite "egentid"?
Inte är väl du ett rivjärn. Du är ju en kvittrande sångfågel! ;o)
Jag däremot raspade surt igår när jag och maken åkte bil. Jag begriper inte varför det ska vara minst 25 plusgrader i bilen när man har kläder på sig för minusgrader....?
Å så kör han för fort i halkan...grrr....riv å rasp!
Men jag är glad i han ändå, den odågan! ;o)
Kram på dig!
Kicki

Lotta-livets väv sa...

Malena Ernman. Jo jag tackar ja....Musik är en lisa för själen och för en liten sångarmö som du så behövs väl både input och output antar jag *fniss*
Berättade för min chef igår att i Örebro minsann får man en laptop....Jag tog för givet att det skulle bli efter nivå 5, men att redan efter trean få en...inte dåligt..... Blir den din privata?
Hos oss var kravet att ALL personal i hela kommunen skulle göra t.o.m nivå 3 och vår rektor lyckades få in 100% av sin personal. De andra rektorerna på vår skola var inte lika lyckosamma *ler*
Har ni julkonserter och sånt på g nu? Luciatåg med skönsång ligger väl lägligt till hos dig antar jag.
Jag hoppas att det kommer en liten lucia och överraskar momme och djidja på morgonen......hoppas, hoppas....
Många kramar till dig.
Njut så mycket du bara kan.
/Lotta

Hos Madeleine Hudvård & Inredning sa...

Hej
Vilka underbart vackra bilder. Nu får vi blicka framåt mot advent. Så mysigt att få göra fint hemma och baka gott.
Ha en mysig advent.
Madeleine

Lotta-livets väv sa...

Hoppas att du kunnat njuta ordentligt av ditt tända ljus. Lite juldoft av glögg och hyacint kanske också är stärkande.
Vila så mycket du kan....du vill så mycket...du kan så mycket...fast ibland blir det för mycket.
Tänker på dig vännen.
Kram, kram
/Lotta