söndag, augusti 30, 2009

Sött och salt i snedstegstempo

Du som följer min blogg vet att jag titt som tätt befinner mig i min värkstad.
Där är jag just nu efter att mitt vänstra ben söndagen för en dryg vecka sedan helt plötlsigt vek sig på mig. Det hände när jag var på väg ner i en yttertrappa, med lilla Ella i famnen. Jag lyckades på något underligt sätt att fånga upp henne och hennes lilla huvud, helt klart med hjälp av en utsänd ängel, och förutom chocken av fallet och en lite stressad mormor fick hon inte ens en skråma. För mig slutade äventyret med en lätt stukning i vänsterfoten, en bagatell, och den typ av vridning i ryggen som jag absolut inte bör utsättas för. Två dygn senare var olyckans konsekvens ett riktigt, riktigt illa sängläge.
Och jag som hade och har så mycket jag vill dela med mig av från köket. Här blir det ett litet hopkok (obs, en ordvits!) av diverse godsaker som produceratas den sista tiden.

Vi har mängder av plommon i vår trädgård. M och E turas om att hjälpa mig att rädda skörden som håller på att blåsa ner i de kraftiga augustivindarna. Jag fryser dem hela i plastpåsar, 1 kg i varje och kan sedan göra färska godsaker hela vintern. I fina burkar i källaren står det nu nykokt plommonsylt och marmelad. Marmeladen är helt underbar till ostar av olika slag.

Plommonmarmelad med valnötter (från ICA-kuriren)

1 1/2kg plommon
2 dl valnötter, delade i mindre bitar
1 dl vatten
1 kg syltsocker

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en gryta med nötter och vatten och hetta långsamt upp frukten. Koka på svag värme i ca 40 min, skaka lite då och då. Tillsätt syltsockret, höj värmen och koka marmeladen kraftigt utan lock i 2-3 min. Ta grytan från värmen och skumma noga. Låt marmeladen vila i 15 min, rör försiktigt under tiden så att värmen jämnas ut. Häll upp på varma och rengjorda burkar och sätt genast på locket.

Till marmeladen vill man ju ha ett gott bröd. Detta är ett av familjens favoritrecept ur Nya Annas mat. En av de bästa kokböcker jag äger. Som vanligt har jag gjort små, små korrigeringar i ursprungsreceptet efter eget behag. Jag kan bara inte låta bli.

Råsunda Special á la Lillan

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl solroskärnor
2 dl grahamsmjöl
1,1- 1,2 liter vetemjöl special

Rör ut jästen med lite av det ljumma vattnet. Häll i honungen och resten av vattnet. Tillsätt grahamsmjölet, solroskärnorna och hälften av vetemjölet och rör om. Nu kan resten av mjölet blandas i utom 1-2 dl som sparas till utbakningen. Bearbeta degen 7 – 10 minuter med maskin. Tillsätt saltet under de sista 4 minuterna. Låt den ganska lösa degen jäsa väl övertäckt i 1 ½ - 2 timmar.
Häll ut degen på väl mjölat underlag och knåda den genom att vika den fram och tillbaka. Forma ett stort avlångt bröd, som långsidan av en vanlig plåt, och låt det jäsa övertäckt på smord plåt eller bakplåtspapper i ca 20-25 minuter. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader.
Pensla det jästa brödet generöst med ett uppvispat ägg och strö rikligt med sesam- vallmofrön över.
Grädda brödet mitt i ugnen i 15 min och sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare i 25-35 minuter. Om brödet börjar se alltför mörkt ut så täck med aluminiumfolie den sista kvarten. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Då behålls den goda knapriga ytan.

Här kommer ett recept på en god plommonpaj som jag komponerat ihop lite efter egen smak.

Lillans Plommonpaj

¾ dl socker
125 g smör
3 dl vetemjöl (byt gärna ut lite mot grahamsmjöl istället)
Ca 300 g färska eller frysta plommon.

Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta samman smör, mjöl och socker och kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 26 cm. Låt gärna kanterna vara lite tjockare än själva botten och ”våga” till den efter pajens form.
Skölj, kärna ur och skär plommonen i halvor och lägg halvorna över hela degbottnen.

Smuldeg att strö över:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn, gärna extra fiberrika
¾ dl socker
1 dl grovt hackad sötmandel

Blanda mjöl, havregryn, socker och smör i matberedare, obs använd ej kniv då förstörs havregrynen, kör snabbt i några varv. Blanda sist ner den grovt hackade mandeln och låt maskinen snurra snabbti några varv, degen ska vara en riktigt smulig massa. Strö smuldegen över plommonen och grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 minuter. Ett gott tecken är att mandeln börjar se rostad ut.
Själv använder jag oftast min varmluftsugn och ställer då pajen längst ner i ca 210-215 grader.
Servera pajen en aning avsvalnad med en riktigt äkta och god vaniljglass, eller helt avsvalnad med en klick
grädde.

För några söndagar sedan gjorde vi en liten utflykt i samband med att E skulle ut med sin pappa på ett övningskörningspass. Mor i huset hängde på och ett av målen vara bl a att fika på Englas skafferi. Ett helt underbart litet bageri och café på landet bredvid Lännes kyrka. Ett utmärkt ställe att både fylla mage, kassar och kunskap i bakning i form av ett lockande kursutbud. Där inhandlade jag ett baguettegaller........

som fungerar hur bra som helst. Lätthanterligt och smidigt och baguetterna blir så där bulligt fina som när man köper dem. Dessutom får de knaprig yta runt om då ingen plåt är i vägen för luften under brödet. Se bara!

Det ödesdigra snedsteget som beskrivs ovan gjorde mig bunden till mycket viloläge under hela förra veckan. För att göra något vettigt av tiden bestämde jag mig för att läsa in mig på mer kunskap om brödbak. Mycket inspirerad av en god vän som är en baddare på att baka bröd och av en fantastisk blogg som jag följer Pain de Martin. Den sistnämnda utkommer snart med sin första bok. Gissa vem som kommer att önska sig den i födelsedagspresent?

Jag har kombinerat nya kunskaper med gamla. De gamla består av lärdomar från smärthanteringskurser. När jag blir sämre ska jag titta in på mitt "konto" av må bra-saker för att möjligheterna att tappa livslusten inte ska ta överhand. På mitt måbra-konto står att baka bröd. Känslan av att skapa med händerna, känna degen och följa processen från lite jäst till ett vackert bröd är något av det bästa jag vet. Det blev mycket bröd förra veckan. Jag haltade mellan sängen och köket och hade tur att de riktigt dåliga dagarna kunde surdegen jobba för sig själv. Den hemmavarande dottern undrade varför jag bakade så mycket men svarade snabbt själv på frågan, just det mamma du bearbetar livet. De nya kunskaperna hämtade jag från Jan Hedhs bok BRÖD. Hans böcker tillhör också favoriterna i mitt köksbibliotek. Jag har gjort härlig surdeg och provat att baka med "poolish" på riktigt för första men inte sista gången. Poolish är helt enkelt en fördeg som man kan göra med vilken deg som helst och jag kan säga att jag alltid kommar göra det hädanefter. Helt underbara bröd och gamla lyckade recept steg ännu mer till skyarna. Här är en bild på ett gott surdegsbörd, riktigt segt och syrligt med hård och knaprig yta.


I mitt förra inlägg skrev jag att jag skulle på fest och fira min bästis. Festen var jättehärlig på typiskt "Signes vind-sätt". Det är hos henne jag hämtat mod och inspiration att börja blogga. Du som inte besökt hennes blogg ombeds omgående att göra det. Istället för blommor gjorde jag en korg med diverse egenhändigt producerat i mitt lilla kök och har lovat att dela med mig av recepten. Vissa recept har jag redan tidigare lagt ut och kan hittas under etiketten I Lillans kök. Här kommer ytterligare två recept till, bara för dig Lotta, min vän! En körsbärsmarmelad som inte går av för hackor.

Körsbärsmarmelad med choklad och konjak (Dansukker)

1 kg körsbär
1 paket Dansukker syltsocker
1 msk citronsaft
75 gr riven mörk choklad
2 msk konjak (kan givetvis uteslutas men är ack så smaskigt)

Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Lyft grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Och så ett superenkelt knep att göra urgoda kexsnacks. Idéen har jag fått av min syster i Västerås, en annan köksguru i mitt liv. Eftersom hon aldrig kan sitta still utan alltid har något i görningen kallar jag henne syster Idog.

Syster Idogs kexsnacks

Ta vanligt mjukt tunnbröd. Pensla med olivolja., någorlunda generöst enligt mina test.
Skär i så stora eller små bitar som du vill, se exempel på bilden, och lägg dem tätt på bakplåtspappersklädd plåt. Strö över gourmetsalt och valfri örtkryddsblandning, förslagsvis timjan och rosmarin. In i ugnen 225 grader och stå och titta på, det går snabbt, ca 2 min.

På bildens kex (verkligen inte den bästa av bilder) har jag en härlig Österlendsk kryddblandning. Inköpt på M:s och min urmysiga försommartripp till Österlen. Den resan kan du läsa om här.

Det blev mycket att skriva om den här gången men just nu, i ett livskaos på olika plan, försöker jag fokusera på det som jag om möjligt klarar av att göra och som dessutom ger livet lite av den energi som ger lite luft under vingarna.

Välkommen åter/Lillan

torsdag, augusti 20, 2009

Sensommarfilosofi

Vilken fantastiskt klok och insiktsfull människa som en gång skrev orden:

........en liten tid, vi leva här,
med mycket möda och stort besvär........


Det tyder på en viss livserfarenhet.

På lördag ska jag på fest med hela min familj och fira den trofastaste av vänner........

........och jag ska ha KUL!


Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara!

fredag, augusti 14, 2009

Leendets kraft

Det är svårt att le när hjärtat gråter........


men leendet kan ge den kraft som förändrar dagen för den man möter........

söndag, augusti 09, 2009

Ny erfarenhet

Det är inte förutan att man är köpmansdotter. Just nu auktioneras våra snygga, bekväma designade skinnstolar ut på adressen här.




Det är synd att behöva göra sig av med dom men vill man ha en ny TV-soffa måste något bort!

fredag, augusti 07, 2009

I skördetider

I början av veckan var det dags att skörda i min lilla trädgård. Hur mysigt det än är att låta bären sitta kvar på buskarna måste de plockas av innan de blir övermogna.



Mina krusbär är härligt röda och blir en både vacker och god sylt. På favoritlistan ligger ett recept på en god marmelad som jag provade förra året. Det är med krusbär, lime och valnötter. Receptet hittar du här.




Mina tre svarta vinbär buskar var mycket generösa i år och jag har 9,2 kilo bär i frysen. Det tog en stund att plocka! - Undrar varför ingen är lika sugen på att hjälpa till att plocka bär som att konsumera produkterna? - Några grenar lämnade jag kvar till lilla barnbarnet som älskar att gå runt i moomoos trädgård och äta namnam.




Av svarta vinbären blir det nyttig och god saft och är ett måste i köket inför vinterhalvårets porterstekar. Dessutom, som jag tidigare nämnt, är det en suverän smaksättare i såser.
Av en f d granne fick jag recept på HIRAM:s svartvinbärs sylt för ca 20 år sedan och sedan dess ingår även den sylten i vår standardutrustning i kylskåpet. Enkelt och jättegott, som en annan känd kock skulle ha sagt.

1 kilo bär kokas med 1 liter vatten i 15 min. Ta av grytan och rör ner 2 kilo socker tills sockret har löst sig.

Sylten är ganska söt med den mängden socker och vi äter den mest som marmelad. Ljuvligt god på en väl lagrad cheddar- eller västerbottenost. Även den som i vanliga fall inte tycker om svarta vinbär, M t ex, smaskar glatt i sig sylten.
En liten klick av sylten i vanlig mild eller i den grekiska yoghurten och en enkel dessert eller ett gott mellanmål är fixat. Det är även mumsigt att värma sylten i mikron och äta till vaniljglass.




Körsbärsträdet som blommade så fantastiskt i våras drabbades av en åkomma p g a det myckna regnandet innan blomningstiden var över. Det blir dock en del och bären är så fantastiskt goda att man inte vill plocka ner dem.


Och mitt i vinbärsplockandet kom en av mina systrar med ca 2 kilo färsk mangold från sitt köksland. En av mina favoritgrönsaker till pajer och lasagner av olika slag.

Det är inte dumt att vara Lillan i alla fall!

torsdag, augusti 06, 2009

måndag, augusti 03, 2009

Kaos - Möjlighet

Mitt i ett livskaos sträcker sig stockrosorna mot himlen och påminner mig om att räta på ryggen och kämpa vidare trots hård motvind.



Många gånger i mitt liv har jag hämtat kraft från kinesernas skrivtecken för ordet KRIS........



ett skrivtecken som utgörs av en kombination av tecknen för KAOS och för MÖJLIGHET........



och det är så oerhört sant........


ibland behövs ett kaos för att skapa utrymme för möjlighet, hur ont det än må göra.
Och det är ju faktiskt i motvind som drakarna lyfter........