onsdag, juli 08, 2009

Saft, glass och skorpor

Under lediga dagar försöker jag rensa frysen på förra årets bär för att kunna fylla på med årets nya skörd. Det innebär att vi nu har färsk svartvinbärssaft i förrådet. Den godaste av safter med sin fylliga smak och dessutom enormt rik på C-vitaminer. Saften är även otroligt bra i matlagning. En liten snutt av saften förhöjer smaken på vilken sås som helst och i porterstek är den ett måste, men det är höstmat så det får jag återkomma till senare i år.
Här ses en av de sex välfyllda flaskorna tillsammans med en flaskrepresentant från fläderblomssaftproduktionen för två veckor sedan.

Det leder osökt in på........

........att man ska hålla vad man lovar. Jag har i alla fall jag försökt lära mina döttrar det, och därför är det dags för mig att göra slag i saken och förmedla det goda receptet på fläderglass som jag tidigare utlovat. Grundreceptet hittade jag för några år sedan i tidningen Vår Bästa Mat.

Fläderglass med rabarberkompott ca 8 portioner

5 äggulor
1 3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl koncentrerad fläderblomsaft
1 3/4 dl matlagningsyoghurt (creme fraiche går utmärkt, grekisk yoghurt rekommenderas)
3 1/4 dl vispgrädde

Vispa äggulorna tillsammans med florsocker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt saft och yoghyrt. Rör om väl.
Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten.

Och som vanligt så har jag själv ändrat i grundreceptet och vispar de 5 äggvitorna tills de blir riktigt hårt luftiga. Sedan vänder jag försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Det ger en luftigare glass tycker i alla fall jag.

Fördela smeten i portionsskålar om du vill eller i en stor form. Ställ i frysen i minst 5 timmar innan det ska serveras.

Den goda rabarberkompotten till desserten gör du så här;

Skär ca 500g rabarberstjälkar i tunna strimlor och och lägg dem i en kastrull tillsammans med 3/4 dl vatten och 1 dl socker. Låt det koka under lock tills rabarbern är mjuk. Rör ner 1/2 tsk malen kardemumma och låt kompotten svalna. Jag har även bytt ut rabarber mot krusbär och kan säga att det är en riktig höjdare.

Ställ fram glassen ca 15 min innan den ska serveras. Stjälp upp den på serveringsfat eller direkt på assietterna och fördela rabarberkompotten runt om. Garnera gärna med citronmeliss.

Riktigt sommarfräscht gott att sedan smaska i sig.

Till sommaren hör också grahamsskorpor för mig. Goda till både te och kaffe med lite hemmagjord marmelad eller varför inte till frukost med en liten ostbit på.

60 st
50 g smör
3 dl lätt-eller mellanmjölk
50 jäst
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 3/2 dl vetemjöl

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 gr.
Blanda jäst och degvätskan i en degbunke till jästen har löst sig.
Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och ca 2 1/2 dl av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och tillsätt ev mer mjöl. Jag är alltid så sparsam det går med mjöl. Vissa degar får abslout inte bli stabbiga i mitt kök!

Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den försiktigt. Forma till 30 runda bullar och låt dem jäsa på plåt under duk i 30-40 min.
Grädda i 225 gr 7-10 min.
Låt bullarna svalna något och dela dem sedan i halvor med hjälp av en gaffel. Lägg dem med snittytan upp på en plåt och låt dem få färg i ca 5 min i 250 gr. Placera dem gärna lite högre upp i ugnen.
Torka sedan skorporna i ca 100 gr, med ugnsluckan på glänt om du inte som jag har varmluftsugn, i 1 - 1 1/2 timme.
Riktigt knaprigt och gott och faktiskt inte helt onyttigt heller! Perfekt som mellanmål.

Apropå glass. En av mina svagheter är roliga köksmaskiner och jag känner att jag nog inte kan hålla mig snart ifrån att handla en glassmaskin. Kanske hamnar den här i varukorgen nästa gång jag är på ICA........

1 kommentar:

Signes Vind sa...

Tack för recepten - jag har flädersaft i överflöd. Kan glassmaskin vara något att investera i tror du?
Skorporna ser så underbara ut - har jag aldrig bakat = semestern är räddad.
Kram