fredag, juni 26, 2009
Nu har det vänt
onsdag, juni 24, 2009
måndag, juni 22, 2009
Det doftar fläder
Det ligger just nu 100 stora blomklasar och beblandar sig med citroner, socker, citronsyra och vatten. Om några dygn finns det färdig saft att njuta av. Iskall med mycket is i, mmmm!
Jag känner på mig att mig att favoritmågen lär dyka upp.......
Håll utkik om några dagar så lovar jag att återkomma med ett gott recept på glass som jag brukar göra på fläderblomssaft.
Efter några dagars vedermöda med jobbig värk i min rygg är det som balsam för själen att få gå ut i den härliga underbara naturen som just nu bjuder på så oändligt mycket läckerheter att se, känna, lukta och smaka på.
En försmak av himlen!
lördag, juni 20, 2009
Livsbejakande frihet
Midsommarfilosofi
Just nu, kl 01:07, är det årets ljusaste natt........
........ i alla fall enligt almanackan.
Men, allt är ju relativt........
Ute är det nästan mörkt,
men bara nästan,
ungefär som i skymningen runt Kalle Anka på julafton........
........lika mörkt som det är vid klockslaget när Karl-Bertil Jonsson gör goda gärningar på julafton blir det i alla fall inte när det är midsommar.
Tror jag i alla fall,
men
allt är ju relativt.
Om det är varmt eller kallt ute står i relation till vilken årstid det är........
Vad skönt att sillen, den färska potatisen, gräslöken, gräddfilen och jordgubbarna smakar precis lika gott varje midsommarafton.
För att inte tala om den trygga värmen tillsammans i goda vänners gemenskap!
Det är inte relativt!
Det ÄR.
Ovärdeligt!
Glad fortsatt midsommar önskar jag Dig som hittat till min tuva.
tisdag, juni 16, 2009
Det luktar gott i köket
När jag bakar blandar jag gärna olika mjölsorter för att få en mustigare smak och konsistens.
Allt jag bakar sker också med stor variation. Att följa ett recept till fullo gör jag nästan aldrig utan jag vill alltid sätta min egen lilla prägel på allt jag tillverkar i köket.
Recept på dagens tre limpor kommer här och de påbörjades redan sent igår kväll.
Dag 1: Blanda i en degbunke
1 dl onaka (eller fil)
1 dl vetekli
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö (jag väljer helst krossade linfrön som kroppen har lättare att tillgodogöra sig)
russin efter behag eller utan
1-2 msk honung
1 msk salt
Häll 4 dl nykokt vatten över,rör om och lägg över en bakduk och låt degen stå till nästa dag.
Dag 2: Rör i 2-4 msk mörk sirap.
Blanda i en annan bunke ca 16 dl mjöl av blandade sorter med 2 påsar torrjäst. Det går bra med t ex 8 dl rågsikt och 8 dl vetemjöl. Själv valde jag idag att blanda dinkel- och specialvetemjöl med fullkorn.
Blanda i mjölblandingen i degbunken och häll 5 dl nykokt vatten över.
Arbeta degen ordentligt och låt den jäsa i ca 30 min under bakduk.
Var sparsam med mjölet, degen ska vara ganska kladdig!
Arbeta snabbt ihop degen igen och dela den i 3 delar och lägg dem i 3 st i lätt smorda
avlånga formar, 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa ytterligare ca 30 min med bakduk över sig.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min.
Om man inte vill den lite brunbrända ytan på bröden, som jag älskar, kan man täcka dem med folie de sista 10 minuterna.
Urmumsigt!!
söndag, juni 14, 2009
I tveksamhetens tid
Trots att sommaren är ovanligt tveksam i år, kan jag inte låta bli att bara njuta av den frihetskänsla som alltid infinner sig när hela ledigheten ligger framför och bara väntar på att fyllas av upplevelser.
Om du klickar här kan du lyssna på Lisa Ekdahl i väntan på värme och sol.
fredag, juni 12, 2009
Äntligen ledig
onsdag, juni 10, 2009
tisdag, juni 09, 2009
I full frihet
Från att ha varit små runda bollar fulla med myror breder de nu praktfullt ut sig i rabatten.
Undrar hur samhället skulle se ut om fler av oss inom arten människor var lika generösa mot varandra?!? Åh andra sidan innebär ju generositet att även ge plats och utrymme åt någon annan som breder ut sig........
måndag, juni 08, 2009
Irisknoppen
Jag ser även en djup smärta i knoppen. Det gör ont att vara så hårt insnörpt när man längtar intensivt efter att få sträcka på sig och breda ut sig i sin fulla längd.
Det påminner mig om året efter min ryggoperation när jag var inlåst i en hemsk korsett av hård plast. Det påminner mig om alla de gånger jag längtat efter att få ge utlopp för min kreativitet men inte orkat.
Vad lycklig jag är för att livet just nu visar sig från en bättre sida än på många år!
torsdag, juni 04, 2009
På promenad i trädgården
För någon månad sedan såg det ganska tomt och ödsligt ut i min stora blomrabatt på södersidan. Där trängs både den ena och det andra nu och jag inser att det blir knöligt att få plats med både asterplantor och dahliarötter. Nu börjar det bli stora knoppar på mina vackra "vad-de-nu-heter" -irisblommor som inhandlades på någon trädgårdsmässa för några år sedan. Trädgårdsmässor och handelsträdgårdar är som balsam för min själ och jag kan gå i timmar och bara njuta. Tyvärr råkar det vara på just de platserna som, av någon märklig anledning, M brukar börja hyperventilera. Därför är det viktigt att säkerställa sig om att det finns möjlighet till näringsintag i snar närhet om jag inte ska få bära alla påsarna själv när det är dags för hemresa. Här har knopparna börjat titta fram lite mer och den blåa färgen har ett skimmer som en blandning mellan mjuk sammet och siden.
Framför sitter det kantnepeta som blommar vackert blått precis hela sommaren. Fram på sensommaren brukar jag, med lite insats av krigföring om plats mot alla humlor som stormtrivs bland dess blommor, snygga till den genom att ansa den lite och då piggnar den till lite extra och bjuder sedan på blomsterprakt långt in i september. I Poppys trädgårdsblogg finns den med på listan över idiotsäkra perenner.
Min egen favorit bland idiotsäkra perenner är alunrot. Någon gång för många år sedan köpte jag ett par plantor som jag sedan delat och delat och åter delat på i det oändliga och den finns nu lite varstans i rabattfronter.
Det är bl a den här lilla skönheten som ligger till grund för M:s påstående att det i våra trädgårdsrabatter trängs nomader, inte perenner. Vid vissa förflyttningar av växter genom åren har jag nödgats hyra in M:s hjälp då min egen kroppstyrka inte räckt till fullt ut. Det är tur att vi har en liten trädgård! M:s motto är nämligen att man inte ska ha större trädgård än hustrun kan klara av. Trots detta är M en baddare på att både klippa gräs, köpa jordsäckar och torv och mot rimlig ersättning flytta en och annan buske. Från annat håll påstås det t o m att jag är grundare till Svenska Trädgårdsföreningars Nomadförening men det är bara illvilligt förtal.
På alunrotens långa stänglar trängs mängder av små söta rödrosa blomklockor.
Mitt bland alunroten syns lila allium. Som jag förut skrivit så strävar jag inte mot att ha perfekta rabatter med planerade och uttänkta färgkombinationer. Livet är huller och buller och man vet aldrig vad som döljer sig bakom nästa livskrök och varför ska då inte mina rabatter få vara lika oförutsägbara?
Se så ståtlig den lila blomman är och alldeles på tok för farligt frestande nära staketet för alla skolbarn som dagligen går förbi!
Och när det ändå blandas lite huller om buller så passar det bra med lite vallmo också som just så här års bjuder på charmigt knöliga knoppar. För en vecka sedan var de som runda köksskåpsknoppar.......
......idag lite mer avlånga för att förebereda plats för den röda blomman som snart vill spricka fram.
En lite speciell akleja har även börjat titta fram och i bakgrunden skymtar den sibiriska vallmon som kommer från min barndomsträdgård i Kumla. Den låter jag få komma upp precis var den vill . I den bedrövliga lerjord som vi har där vi bor så är jag så lycklig över och samtidigt rädd om de blommor som tycks trivas trots den tunga leran.
En sådan blomma är t ex bergsklinten som jag, när den blommat färdigt, alltid rensar bort då den ofta blir så full av mjöldagg. Trots det kommer den lika kraftfullt tillbaka varje år. Mina clematis, 3 st, är det tyvärr lite sämre med, de vill inte riktigt bli så där stora och blomrika som jag önskar. På Tant Grön fick jag tips om att till lerjord ska man använda hästgödsel istället för kogödsel. Logiskt med tanke på att hästaputtarna äter torrt hö istället för saftigt gräs. Gissa vem som precis innan detta genialiska tips skickat sin käresta att köpa kogödsel?!?Sist men inte minst vill jag visa den ljuvliga brudspirean som just nu flödar över av vita blomklasar.
Det påminner mig om något annat. Min äldsta dotter ska stå brud i september! Vart tog tiden vägen? Min lilla krullebutt har blivit vuxen.........
........ och jag som aldrig tycks bli det. Hur går det här ihop?
tisdag, juni 02, 2009
Portförbjuden skönhet
Vilken styrka och vilket föredömligt mod den utstrålar. Vilken härlig provokation!
Klicka på skönheten och upplev skimret som den ovälkomna gästen utstrålar!